Премини към основното съдържание

Професионална гимназия по туризъм "Никола Йонков Вапцаров"

Име на фирма: 
Професионална гимназия по туризъм "Никола Йонков Вапцаров"

Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров“ e средно училище в Кюстендил. Започва работа през 1909 година, когато е открито по инициатива на женското благотворително дружество "Майчина любов". Първоначално носи името Професионално училище по облекло „Трудолюбие". В него се учат деца на дребни търговци, занаятчии, служещи и работници, подготвайки се за работа в производството и като домакини.
От 1928 г. до 1932 г. се нарича Стопанско училище (с тригодишен курс на обучение), а от 1932 г. до 1945 г. - Девическо практическо училище.
От 1950 г. училището се помещава с сградата, в която се намира и днес. Тя е построена през 1937 г. от Софийската търговско-индустриална камара.
През 1951 г. училище приема името „Никола Йонков Вапцаров“. От 1963 год. носи името Техникум по обществено хранене и преминава към Министерство на вътрешната търговия. През 2003 година Техникума по обществено хранене се преобразува в Професионална гимназия по туризъм „Никола Йонков Вапцаров“.
Днес училището е с държавно финансиране, а в него се обучават над 460 ученици, разделени в 20 паралелки. На тяхно разположение са 10 класни стаи, 3 специализирани кабинета, 1 спортна площадка, физкултурен салон и фитнес зала.
Прием се извършва както след 7, така и след 8 клас. Възможните профили, между които избират кандидат-студентите са:
- Екскурзоводство;
- Кетеринг;
- Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки;
- Организация на обслужването в хотелиерството;
- Организация на туризма и свободното време.
Директор на училището е Румяна Симеонова. Тя работи с екип от още 36 педагози, като заедно се стремят да превърнат дезива за училището "Идеите намират бъдеще" във верую за всеки ученик.

ул."Раковски" № 2, Кюстендил 2500

Местоположение

Bulgaria
42° 17' 5.7732" N, 22° 41' 14.37" E
Javascript is required to view this map.

БЕЗПЛАТНО включване в Бизнес каталога на Кюстендил се обадете на 0888-563-496 или стъпи ТУК!

Вижте телефон, емайл или интернет сайт след вход или регистрация!