Премини към основното съдържание

Бобов дол тегли заем за покриване на стари задължения

Община Бобов дол ще вземе заем от 2 мил.лева за погасяване на задължения от 2006 година.Изтегленият заем от преди 10 години е бил на стойност 3 375 000,а към момента е 1 502 440 лв. Срокът за връщане на кредита изтича, но община Бобов дол няма нужните средства, за да се разплати каза по време на общественото обсъждане кмета на миньорската община, адв. Елза Величкова. Тя допълни, че досега месечно общината изплаща около 25 000 лв. лихви и такси за обслужване на съществуващия заем, а с поемането на новия се очаква тази сума да намалее с поне 5000 лв.
По време на общественото обсъждане беше зададен въпрос защо кредита все още не е изплатен, след като срока за погасяване изтича. Кметът отговори, че може да отговаря за времето, в което тя е кмет на община Бобов дол, от 1.01 до 31.08.2016 година са изплатени 190 364 лв. и не е имало забавяне.
След общественото обсъждане трябва да бъде взето решение на ОбС Бобов дол, очакванията са цялата процедура да приключи до края на октомври, началото на ноември.
Близо 700 000 лв., които ще останат след рефинансиране на дълга ще бъдат използвани за реализирането на спечелен проект и за капиталови разходи.
Община Бобов дол, в партньорство с македонската община Ранковце имат спечелен проект по Трансгранично сътрудничество, в община Бобов дол ще бъда укрепени двата бряга на р. Горещица, в землището на с. Мламолово, като сумата за това е 203 044 евро. за община Бобов дол.Ръководството на общината има намерение да извърши ремонтни дейности в централната градска част на кв. Христо Ботев и да изгради басейн, като предвидените суми са по 100 000 лв. По време на обсъждането беше повдигнат въпроса защо не е търсено финансиране по проект да бъде изградена пречистветелна станция, а ще се укрепват бреговете на реката. От администрацията обясниха, че община Бобов дол не е допустима за финансиране на такива дейности, заради броя жители.
Източник:dariknews.bg
сн:vsichkozaadministraciata.com